Direct door naar content
Paul: “Bij gamen is iedereen gelijk”  afbeelding nieuwsbericht

Paul: “Bij gamen is iedereen gelijk”

31 januari 2021

Toen Paul van der Made net 30 was stond zijn hele leven op zijn kop door een zware hersenbloeding. Hij lag daardoor vier dagen in coma en hield daar een blijvende lichamelijke beperking aan over. “Je kan wel gaan balen wat er niet meer is, maar in mijn geval kijk ik liever wat ik nog wel kan, zoals mijn grote passie gamen.” Met zijn platform HiPerks wil hij jongeren met een lichamelijke beperking informeren hoe games nog steeds te spelen zijn ondanks hun beperking en een sociaal netwerk voor hen creëren.   

Op zijn Linkedin-profiel heeft Paul (37) opgesomd wat de hersenbloeding voor invloed heeft op zijn dagelijkse leven. Zo heeft hij een taalstoornis (afasie) die hij vooral merkt bij het schrijven, maar praten doet hij honderduit. Verder werkt het rechterdeel van zijn gezichtsveld niet meer, is zijn rechterarm verlamd en heeft hij spasmen aan zijn rechterbeen. Zo, dan is dat er maar uit. “Ik schaam mij ook niet voor mijn beperking. Ik ben vooral blij dat ik er nog ben. Dat ik nu zo kan ouwehoeren komt omdat ik keihard heb getraind en geoefend in de revalidatie. Ik moest weer helemaal opnieuw leren praten en lopen. Ik was zelf heel gemotiveerd om mezelf weer helemaal terug te krijgen.”

Speciale muis

Gamen is altijd al zijn grote hobby geweest. De eerste maanden van zijn revalidatie had hij daar nog niet veel tijd en energie voor. “Op een gegeven moment wilde ik wel weer wat gaan gamen, maar toen dacht ik: hoe doe ik dat? Ik heb maar één hand die ik kan gebruiken.” Samen met zijn broertje, vader en wat vrienden struinde hij het internet af op zoek naar een oplossing. Die vonden zij in een muis met twaalf knoppen bij de duim. “Normaal heb je een toetsenbord en een muis, maar ik kan ze niet allebei tegelijkertijd  gebruiken. Gelukkig heb ik een muis voor linkshandigen met twaalf knoppen die onder mijn duim zitten.” 

"Ik vind het belangrijk dat iedereen die dat wil dat die ook kan gamen, maar daarnaast wil ik ook iets doen aan de eenzaamheid van die jongeren"

Paul van der Made - HiPerks

Alle informatie op één plek

Zijn eigen zoektocht naar de juiste gamegear zette hem ook aan het denken voor anderen met een beperking. “Ik vind het mooi om dat soort oplossingen te vinden. Op het internet is veel te vinden aan informatie, maar waar staat het? Hoe moet je beginnen? Dat was de basis voor het platform HiPerks.” Op die website wil hij alle beschikbare informatie over gamen met een beperking bij elkaar brengen. 

Eenzaamheid tegengaan

Behalve informeren had hij stiekem nog een veel grotere reden om het platform voor gamers met een beperking te beginnen. “Ik sprak regelmatig jongeren met een beperking die amper of geen vrienden hadden. Dat vond ik het allerergste. Ik vind het belangrijk dat iedereen die dat wil dat die ook kan gamen, maar daarnaast wil ik ook iets doen aan de eenzaamheid van die jongeren.” 

HiPerk Foundation

Nieuwe contacten maken

Gamen is volgens Paul een laagdrempelige manier om veilig vanuit huis nieuwe mensen te leren kennen. “Met gamen is iedereen gelijk. Je ziet niet of de persoon achter het poppetje een man of vrouw is, welke kleur en of hij of zij een beperking heeft. Je ziet dat je dezelfde interesse hebt en dan kun je wat persoonlijker contact krijgen. Dan heb je een heel anders soort contact.” Met HiPerks wil hij daarom een soort community opbouwen van gamers met een beperking. Gamers zonder beperking zijn daarbij juist ook welkom. Hij denkt al aan een soort buddy-systeem waarbij gamers met of zonder beperking elkaar kunnen helpen met games en misschien ook samen naar esports-events kunnen gaan. 

Niet zielig

“Eigenlijk zou esports toch ook gewoon Paralympisch moeten worden. Waarom niet?” Paul ziet het in de toekomst ook nog wel gebeuren dat meer gemengde gameteams ontstaan. “Het allermooiste zou zijn als je een team hebt van vijf en dat daar een persoon met een beperking in zit. Dan wordt het steeds normaler om met mensen met een beperking samen te spelen. En dan ziet iedereen dat ze niet zielig zijn.”

Ben jij een gamer die denkt in oplossingen in plaats van wat niet (meer) kan met beperking en wil je graag anderen helpen? Let dan op! HiPerks is als jonge stichting namelijk altijd op zoek naar tips en contentschrijvers voor de website. Zo kan ook jij helpen met gamen toegankelijker te maken! Meer info vind je op: www.hiperks.com of stuur een mail naar contact@hiperks.com 

Wil je meer weten over gamen en esports met een beperking? Ga dan naar Uniek Esports!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: