Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Yogadocente Anne van Leeuwen is ervan overtuigd dat yoga je op allerlei vlakken kan helpen als je een beperking hebt. Door Karim kreeg zij de bevestiging van het idee wat zij al langer had. Hij heeft namelijk een hoge dwarslaesie en doet de yogahoudingen uit haar les mee in zijn hoofd. Met de ervaring van Karim hoopt ze meer mensen met een beperking nieuwsgierig te maken naar de voordelen van yoga. “Yoga is echt voor iedereen.”
Anne geeft al jaren aan allerlei verschillende doelgroepen yogales. Zo zorgde ze met yoga dat werkzoekenden meer zelfvertrouwen kregen en geeft ze stoelyoga aan (ex)kankerpatiënten en hun naasten. Ook voor mensen met long-covid geeft ze aparte aangepaste yogalessen. Daarnaast geeft ze yogales in verpleeghuis Rijckehove in Cappelle aan den IJssel.
Afgelopen zomer toen ze de lessen buiten in de tuin gaf van het verpleeghuis leerde zij Karim, die een hoge dwarslaesie heeft, kennen. “Hij keek vanuit zijn kamer uit op de tuin waar ik buiten les gaf. Hij vroeg daarna aan mij of hij ook mee mocht doen. Natuurlijk kon dat. Zo heeft hij in de zomer buiten al een aantal weken meegedaan waarbij hij met zijn rolstoel aan de rand van de cirkel stond.” Na een aantal lessen vroeg zij aan Karim wat hij ervan vond.
Ze dacht daarbij dat hij gezien zijn beperkte lichaamsfunctie vooral van de meditatie had genoten. “Maar hij gaf aan dat hij juist ook de yoga meedeed, maar dan in zijn hoofd. Dat opende mijn ogen. Ik heb altijd al geleerd van een wijze yogaleraar dat als je een houding niet kan doen dat je het gewoon mee kunt doen in je hoofd. Mensen kijken mij wel eens raar aan als ik dat zeg, maar als je je concentreert dan is het net alsof je spieren en ledematen meedoen. Dat is dus wat Karim doet.” Hij is niet de enige die yoga zo gebruikt. “Inmiddels is met wetenschappelijk onderzoek ook bewezen dat het yoga zo kan werken”, geeft Anne aan.
Natuurlijk is het anders als je een houding in je hoofd doet of daadwerkelijk met je lichaam. “Toch kan het een groot verschil maken als je zo meedoet. Karim voelt zich lekkerder in zijn vel zitten en hij merkt dat bij hem de energie meer stroomt.” Ze merkt ook dat hij positiever in het leven staat door de yogales. “Hij vindt het ook leuk om ergens onderdeel van te zijn. Ik denk dat het voor hem ook betekent dat hij serieus genomen wordt en mee mag doen.”
De eerste lessen deed hij buiten mee, maar door de planning van het verzorgende personeel kwam het tijdstip net niet helemaal uit. Daar vond hij samen met Anne ook een oplossing voor, want zij streamt al haar lessen ook via zoom. Zo kan Karim vanaf zijn kamer zelf meedoen.
Die videoverbinding bij haar lessen komt voort uit de lockdowns, waarin ze geen fysieke lessen kon geven. Anne ziet dat nu ook als een mogelijkheid om meer mensen met haar les mee te laten doen. “Ook als je niet fit bent zijn kun je zo meedoen. Dat doen meer docenten in Nederland. Stel dat je beperkt bent en je bent afhankelijk van vervoer dan kun je zo gewoon meedoen.”
"Ik hoop dat meer mensen met een beperking nieuwsgierig worden naar yoga"
Anne van Leeuwen
Anne vindt dat yoga eigenlijk voor iedereen geschikt is. Ze denkt dat een verkeerd beeld is ontstaan over haar vak. “Door instagram denken veel mensen bij yoga aan mooie locaties, blonde vrouwen met perfecte lichamen die de meest moeilijke posities doen. Yoga is juist niet alleen voor fitte mensen. Iedereen is welkom! Ik hoop dat meer mensen met een beperking nieuwsgierig worden naar yoga. En als je het wil proberen dan kan dat bijna overal in Nederland.”
Mensen beginnen met yoga volgens Anne aan de ene kant om leniger te worden en aan hun fysiek te werken, maar ook het spirituele en rustgevende is voor veel beoefenaars een belangrijke reden. Zeker voor mensen met een beperking kan Anne zich daar veel bij voorstellen. “Yoga kan je helpen je beperking te accepteren en alles vanuit een nieuw perspectief te zien. Het helpt zo ook om te kijken wat je nog wel kan en hoe je kan bijdragen aan de samenleving. Dat zie ik ook aan Karim. Ik vind dat krachtig. Yoga kan je ergens doorheen helpen.”
Anne wil graag meegeven dat je bij yoga zeker niet aan allerlei moeilijke houdingen hoeft te denken. “Al doe je een aantal basisoefeningen en je doet een ademhalingsoefening: dat kan al een wereld van verschil betekenen. Dan ga je iets lekkerder in je vel zitten en loop je niet zo tegen stijve spieren aan en de beperkingen die daardoor ontstaan. Kortom: yoga kan heel veel betekenen voor iedereen.”
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.