Direct door naar content
Sporten met reuma? Zo pak je het verstandig aan afbeelding nieuwsbericht

Sporten met reuma? Zo pak je het verstandig aan

19 juli 2023

Als je reuma hebt dan kun je last hebben van veel voorkomende klachten als pijn, stijfheid en vermoeidheid. Deze klachten kunnen erg bepalend zijn in je dagelijkse activiteiten. Daar kan sport en bewegen zeker ook bij horen. Regelmatig bewegen kan zelfs goed voor je zijn, het kan bijvoorbeeld je vermoeidheid verminderen. Het is wel verstandig goed in de gaten te houden dat je je gewrichten niet te veel belast en de pijnklachten goed in de gaten houdt. We geven je hier wat tips en adviezen om het verstandig aan te pakken.

Dat je met een reumatische aandoening weldegelijk kunt sporten bewijst Lotte van Trigt, die aan triatlon doet. Dat is wel gelijk een extreem voorbeeld. Zij heeft door het zwemmen, fietsen en hardlopen het idee dat zij haar pijnklachten onder controle heeft. Daarom roept ze anderen met reuma of een chronische aandoening op om zeker iets te proberen. “Probeer het. Ga in overleg met je arts, begeleider of fysiotherapeut en leg uit dat je iets graag wil doen én daar hulp bij nodig hebt. Ik geloof echt dat er veel meer mogelijk is dan we vaak met elkaar denken.”

Bij iedereen anders

Dat proberen hoeft natuurlijk niet gelijk zoiets intensiefs te zijn als een triatlon. Om daar mee te beginnen is niet verstandig. Reuma is bij niemand hetzelfde, want er bestaan verschillende vormen. Hoeveel en hoe intensief je kunt bewegen hangt ook nog eens sterk af van de kracht in je spieren en gewrichten en je basisconditie.

Voordelen van bewegen

Het maakt ook niet uit wat je doet, elke vorm van beweging is goed. Dat brengt namelijk al allerlei voordelen met zich mee als je reuma hebt. Het helpt bijvoorbeeld vermoeidheid tegengaan, je gewrichten worden soepeler, je behoudt een gezond gewicht en bewegen helpt je te ontspannen en werkt stress verlagend.

Welke sporten?

Afhankelijk van de mate van je pijnklachten kun je voor verschillende niveaus van sport- en beweegactiviteiten kiezen. Als je (nog) veel pijn hebt kun je het beste denken aan licht intensieve beweging, zoals tai chi, yoga en slenderen. Een trapje hoger is matig intensief bewegen, waarbij je je gewrichten weinig belast en je wel aan je conditie werkt. Dan kun je denken aan wandelen, nordic walking, fietsen, zwemmen, aqua joggen, medisch zwemmen en fitness. Het derde niveau is intensief bewegen: dan werk je aan je uithoudingsvermogen en versterk je je spieren. Dat doe je met sporten als voetbal, hockey, (zit)volleybal, tennis en hardlopen.

Speciaal aanbod

Reuma Nederland heeft ook samen met verschillende organisaties een speciaal aanbod voor mensen met reumatische aandoeningen opgezet. Je kunt daardoor in steeds meer sportscholen onder specialistische begeleiding in groepsverband of individudeel trainen. Reuma Nederland en fitnessbrancheorganisatie NL Actief hebben al zo’n 100 fitnesstrainers opgeleid om mensen met reuma op een verantwoorde manier te laten sporten. Ook in het wandelen kun je terecht voor goede begeleiding, dankzij een samenwerking met de KWBN. De wandelbond heeft namelijk bij hun Fitstap-programma ook een variant voor mensen met reuma ontwikkeld. Bij zo’n Fitstap-groep loop je met anderen onder begeleiding van een deskundige wandeltrainer. Je bent dan lekker in de buitenlucht en je kunt nog eens met andere kletsen. Dat is ook belangrijk, want bewegen is vooral ook een sociale activiteit.

Wil je meer weten? Ga dan naar Reuma Nederland voor meer informatie.  

Of kijk in de Sportzoeker voor het complete aanbod aan mogelijkheden met een chronische aandoening.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: