Direct door naar content
Bij blindentennis geldt: hoe stiller, hoe beter.  afbeelding nieuwsbericht

Bij blindentennis geldt: hoe stiller, hoe beter.

13 februari 2025

In Nederland is rolstoeltennis al jaren erg populair als sport, maar een andere vorm van aangepast tennis is hier nog onbekend: blindentennis. Tijdens het ABN AMRO Open tennistoernooi in Rotterdam Ahoy kwam daar verandering in met een clinic. Sporters met een visuele beperking kregen zo de kans voor het eerst kennis te maken met tennis

Elise Dolmans was een van de tennissers die zo ondanks haar beperkte zicht een balletje sloeg. “Na dertig jaar weer op de baan staan, ja dat emotioneert mij wel”, zei ze voor de camera van Hart van Nederland. Ze had tot haar twaalfde getennist, maar toen kwam ze erachter dat ze een aandoening heeft waardoor haar netvlies langzaam afsterft. “Ik zag de bal daardoor niet op tijd, dat ging te snel.”

Bal met belletjes

Doordat ze haar sport zelf niet meer kon spelen, vond ze het ook moeilijk om naar tennis op tv te kijken. “Maar sinds ik blindentennis heb ontdekt zet ik het weer aan en ga ik gewoon luisteren”, vertelt ze met een grote lach. Bij blindentennis is het gehoor ook belangrijker, want in de bal zitten belletjes die geluid maken.

'Geen bal geraakt'

Haar tegenspeelsteelster maakte ook kennis met dat idee, niemand minder dan Esther Vergeer. De rolstoeltenniskampioen en directeur van het rolstoeltennistoernooi van de ABN AMRO Open had toch grote moeite met deze vorm van haar sport. “Het is bizar moeilijk. Ik heb geen bal geraakt. Je hoort heel veel ballen. Ik had een blinddoek om en dan denk je: waar is de bal die ik moet slaan.”

Te veel geluid

Tijdens de clinic gaf Naqi Rizvi, de nummer 1 in het blindentennis, nog een demonstratie. Voor hem was die sport een grote ontdekking. “Ik had nooit gedacht dat een blind persoon überhaupt zou kunnen tennissen. Laat staan rondrennen, goede slagen raken, goed kunnen serveren. Het voelt geweldig, ja ik hou echt zoveel van deze sport.” Bij die demo merkte Naqi dat het spel door geluid in de hal voor hem moeilijker werd. “Ik ging meer fouten maken en raakte de bal niet altijd. Hoe stiller het is hoe beter, want je probeert de bal natuurlijk zo goed mogelijk te raken.

Bekender worden

Esther Vergeer ziet veel mogelijkheden in blindentennis in Nederland. “Dit is nog maar het begin. Heel veel mensen die een visuele handicap hebben, weten nog niet dat dit kan. Dus ik ben heel erg benieuwd hoeveel mensen zich hiervoor gaan aanmelden. Wie weet komt daar wel een hele spurt in.”

Zelf een keer proberen?

Sporthal Zuiderpark (Rooiseheide 10, 5481 SG Schijndel)
Zaterdag 22 februari
14:00 tot 18:00 uur
Aanmelden kan via: medical@internationalblindtennis.org (t.a.v. Fanny van den Heuvel) of bewegen@meierijstad.nl

Sportcentrum VU (Uilenstede 100, 1183 AM Amstelveen)
Zondag 23 februari
11:30 tot 16:00 uur
Aanmelden kan via: medical@internationalblindtennis.org of fam.dolmans@ziggo.nl (t.a.v. Elise Dolmans).

Bron: Hart van Nederland

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: